Ayvacık'ın geleneksel yemeklerinden en önemlisi Haluj'dur. İlçede Çerkez nüfusunun fazla olması nedeniyle bütün Çerkez yemekleri yaygın şekilde yapılır. Bunun yanı sıra, ilçede baraj gölü olması sebebiyle gölde yetişen Yayın balığı da sıkça tüketilir.
Yapılışı:
Buğday unu, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamında hamur yapılır. Hamurlar istenen büyüklükte kesilir. Yuvarlak biçimde açılır. İçine peynir ve maydanoz karışımı harç konulup yarım ay şeklinde kapatılır. Bol kızgın yağda kızartılır. Sıcak servis edilir.
Yapılışı:
Bir kabın içine zeytinyağını, tane karabiberleri, sebze tozunu ve dört adet defne yaprağını koyup karıştırın. Temizleyip fileto çıkardığınız yayın balığını küçük parçalara ayırıp, sırayla defne yaprağı, soğan, paprika, biber dilimleri ve balık olmak üzere tüm malzemeleri biberiye dalına dizin. Hazırladığınız karışımda yarım saat dinlendirip şişleri ızgaraya koyun ve arada bir çevirerek 12 dakika pişirin.