T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, İlimizde 01 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine yeniden başlayacak olan düğün salonlarında uygulanacak tedbirlerin görüşülmesine ilişkin 25/06/2020 tarihli ve 81 sayılı kararıyla;
01 Haziran 2020 tarihinden itibaren kontrollü normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte İlimizde düğün törenlerinin gerçekleştirileceği düğün salonlarının 01 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayabilmelerine, düğün törenleri için kullanılacak mekânların faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ek olarak Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun önerileriyle aşağıda belirtilen tedbirlerin uygulanmasına karar verilmiştir.
Bu kapsamda;
1. Düğünlerin, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmasına ve sürenin kısa tutulmasına,
2. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından;
3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişlerinin düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılmasına,
4. Misafirlerin;
5. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.)
6. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
7. Düğün yapılacak mekânlara;
8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odaların tercih edilmesine,
9. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tarafından hazırlanan ve Kurulumuzun 04/06/2020 tarih ve 62 karar no.lu toplantısında da belirtilen “COVID-19 Kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler” başlığı altındaki sağlık önlemlerine uyulmasına,
10. Misafirlerin oturma düzeninin;
11. Mesafe ve oturma düzeni kurallarının, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmamasına,
12. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmamasına, sosyal mesafenin korunmasına,
13. Takı merasiminin, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılmasına,
14. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmamasına, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulmasına, ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirlerin gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilmelerine,
15. Düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamasına (gelin ve damat hariç), sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilmesine,
16. Düğün mekânlarında bulunan mescitlerin Kurulumuzun 23/05/2020 tarih ve 55 karar no.lu toplantısında alınan cami ve mescitlerde uygulanacak sağlık kurallarına uygun olarak kullanıma açılabilmesine,
17. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda;
18. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulmasına, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağının belirtilmesine ve bu atıkların imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmemesine,
19. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemlere uyulmasına,
20. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her noktanın (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra aracın misafire teslim edilmesine,
21. Asansörlerin;
1. Kapalı alanlarda yapılacak düğünler için;
2. Açık/Kır/Bahçe vb. yerlerde yapılacak düğünler için;
3. Köy/Sokak Düğünleri;
B) Düğün Esnasında veya Akabinde Kokteyl vb. Etkinlik Olması
1. Kokteyl vb. masalarının arasının en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenmesine,
2. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
3. “Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurulmasına, istenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesinin sağlanmasına,
4. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilmesine,
C) Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması
1. Düğün mekânlarının temizliği günlük olarak yapılmasına ve bu mekânların düzenli olarak havalandırılmasına,
2. Düğün mekânlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine azami düzeyde dikkat edilmesine,
3. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanmasına,
4. Genel tuvaletlerin;
5. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların;
D) Düğün Yapılacak Mekânlarda Görevli Personele Yönelik Önlemler
1. Personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesinin sağlanmasına,
2. Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulmasına,
3. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümlerinin;
4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanların tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5. Düğün mekanlarında çalışan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulmasına, tüm personelin, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanı kullanmasına (Maskenin nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesine, yeni maskenin takılması esnasında ise el temizliğine özen gösterilmesine),
6. Personel kıyafetlerinin günlük temizliğinin ve hijyeninin sağlanmasına,
7. Personelin, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarılmasına (El hijyenini sağlamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacağı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiğinin kullanılacağı hususunun esas alınmasına),
8. Düğün mekânlarında görevli personelin;
9. Personelin, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Koronavirüs (COVID-19) semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine bildirmesine,
10. Düğün mekânının yönetimi tarafından personele;
E) Diğer Hususlar
Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesinin sağlanmasına,
Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına,
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına,
Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.